top of page
Buscar
info2464414

PROMOCIÓ DE L’AUTONOMIA

Un dels objectius més importants en la vida professional d'IMPULSAVERTICAL és, el de fomentar i promocionar l’autonomia personal de les persones a totes les edats.


L'autonomia personal ens fa més lliures. Ja sigui pel guany en seguretat i confiança, en l'horitzontalitat social des de les relacions sanes, en fermesa, en lideratge, en força i estabilitat, en el desenvolupament d'habilitats i capacitats desconegudes...


Sentir i creure que la persona pot, m'ajuda moltíssim com a fisioterapeuta i per descomptat com a coach.


Quan estic davant d'algú, d'entrada em concentro, perquè vull dedicar-li l'espai per mirar-la com una igual, sigui de l'edat que sigui i amb les característiques individuals que siguin.

Què vull dir? Doncs, que tinc present que a davant hi ha una persona que com jo, cada dia viu experiències que li permeten evolucionar des de la globalitat i la integritat de l’ésser i que té vivències mentals i emocionals, físiques, funcionals i socials o relacionals.  No és molt diferent al que em passa com a Rosa Ma, que visc en aquesta societat. Si més no, em qüestiono, perquè vull respectar l’autonomia personal d’altres persones i les decisions, accions, opinions, sensacions, expressions,,,


Com em proposo cada dia acompanyar a fomentar l'autonomia personal a tots els nivells?


  • Apropar-me des del respecte, des del mateix nivell i no donar per suposat que tinc el paper de salvar a aquella persona i que "jo" sé el que necessita i el que ha de fer, doncs, això posa en situació d'inferioritat a la persona i, per tant, fomenta la dependència personal. Aporto el meu gra de sorra, però la persona decideix com viure allò.

  • Mantenir una comunicació transversal. Cada un o una tenim el gran repte de salvar-nos solets o soletes de les situacions i si més no, tenim l'oportunitat de viure les situacions en primera persona i decidir sobre cada situació. Aquesta és la base de l'aprenentatge i l'apoderament a través de l'esforç. Això ens permet evolucionar i ser persones autònomes Si decideixo per les altres persones, quan prenc la iniciativa per aquestes sense ni tan sols comptar amb la seva opinió estic fomentant la dependència i no l'autonomia, per tant, per a mi, serà molt important saber què opina i conversar tan verbalment com no verbal.


  • Utilitzo l'escolta. La persona viu la seva vida! L'escolta em permet descobrir que li agrada, que busca, que necessita, que aporta, que està sentint, fins on li fa mal, en quin rol s'ha situat i, per tant, que vol per a la seva evolució. Però llavors he de corroborar amb la persona des del feedback el que escolto, no donar per suposat que el que escolto és la seva veritat. No és una tasca fàcil, l'escolta s'acompanya d'entrenament.


  • Actuar amb la confiança en què tots i totes tenim "UN BUDA D'OR A DINS", m'ho va ensenyar la meva mentora i coah Herminia Gomà i ho tinc molt present al dia a dia. Com a acompanyant o facilitadora de situacions, fomentar capacitats i habilitats per tal que la persona pugui avançar és fonamental, substituint un "no pot per un si pot". Si sabem acompanyar el "per a què", la persona trobarà el "com".


  • Finalment, estic molt atenta a les necessitats per convertir-me amb una facilitadora i acompanyant de situacions que la persona pot o no, decidir entomar. Per tant, porto a sobre un calaix ple de propostes i d'eines, però no la substitueixo fent, ni la sobreprotegeixo, sinó que la convido a decidir.


En tot cas, tot això, no és fàcil. Requereix molt entrenament, i molt buidatge personal com a professional i de totes maneres no deixa de ser una visió, la meva com a professional i persona, que no vol dir que sigui la "bona", docs ja sabem que tots vivim la vida des de la nostra realitat, forjada d'experiències personals.


Avui, t'he volgut deixar una visió i la metodologia professional que utilitzo per si té algun valor per a tu. És des d'una mirada global i integral, per això l'he anomenat CARE, perquè està basada en la comunicació, l'atenció, el respecte i l'escolta.


Per acabar, et convido a una reflexió,


T'has plantejat mai la càrrega simbòlica que té la paraula "POBRET O POBRETA" quan la diem de manera reiterada?



Cuida't!

17 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page